Biografi

Madeleine Hessérus föddes i Stockholm 1953. Familjen flyttade efter några år till Västerås och där växte hon upp. I början av tonåren antogs hon vid Operans balettelevskola i Stockholm. Flera år av dansstudier följde men efter en fotskada tvingades hon att ge upp dansen och söka en annan inriktning. Hon studerade medicin vid Uppsala universitet och tog en med.kandexamen.

Efter högskolestudierna arbetade hon inom vården, teatern och som lärare. I början av 90-talet debuterade hon som dramatiker och skrev sedan dramatik i flera år. 1997 publicerades hennes första novellsamling, Inte vackrare än i Valparaíso som följdes av Den döda drottningen (2001).

Med romanen Till Isola (2004) nådde hon en vid läsekrets. Till Isola följdes av Staden utan kvinnor (2011) och Elefantens fot (2016).

Madeleine Hessérus har beskrivits som en skarpsynt skildrare av melankolins landskap, det inre såväl som det yttre, där prosan är präglad av dov psykologisk spänning och språket koncist, laddat och poetiskt. Hennes romaner har lovordats av kritiker – ”en av Sveriges mest intressanta författare” (Berlingske) – och böckerna har översatts till flera språk.

Vid sidan av det skönlitterära författarskapet skriver Madeleine Hessérus essäer och kulturjournalistik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s