Biografi

Madeleine Hessérus föddes i Stockholm 21 november 1953 som en av fyra döttrar i en lärarfamilj. Familjen flyttade till Västerås och där växte hon upp. Redan som barn ägnade hon sig åt att skriva sagor och berättelser, men trots att skrivandet tidigt var en viktig del av hennes vardag, hade hon inga planer på att bli författare. Däremot drömde hon om att bli balettdansös, och i början av tonåren prövade hon in vid Operans balettelevskola och antogs.

Flera år av hårda dansstudier följde, en tid som kom att sätta djupa spår i hennes sätt att se på sig själv och omvärlden. Efter en fotskada tvingades hon emellertid ge upp dansen, och hon sökte en annan inriktning. Hon studerade medicin vid Uppsala universitet och tog en med.kandexamen.

Under flera år arbetade hon därefter inom olika områden, inom vården, inom teatern och som lärare. 1992 fick hon sin första radiopjäs uppsatt och 1997 debuterade hon i bokform med novellsamlingen Inte vackrare än i Valparaíso som följdes av Den döda drottningen 2001. Hennes prosa har beskrivits som präglad av dov psykologisk spänning med finslipat språk och originella ämnesval. Med romanen Till Isola (2004) nådde hon en vid läsekrets och översattes till flera språk.

Madeleine Hessérus har bott i flera olika städer i Sverige, i storstad och på landsbygden. Nu pendlar hon mellan Stockholm och en gård i Västmanland. Hon är gift och hon har en vuxen son.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s