Den döda drottningen

Tre berättelser där vardagen djupnar in mot de stora livsfrågorna, kärlekens villkor och människans handlingsfrihet. En kvinna från Kroatien försöker skapa sig ett nytt liv i ett hemligt rum, på en plats i Sverige där det mesta har dött men där forsen fortsätter att brusa, en mans rutinartade tillvaro bryts sönder när några toner från en cello väcker en okontrollerbar längtan hos honom, ett ungt par utsätter sitt äktenskap för ett prov och en skidutflykt på en vintersportort får ett alltmer obehagligt och skrämmande förlopp.

Sinnrikt och färgstarkt berättar Madeleine Hessérus tre samtida sagor där högt och lågt, vardagligt och fantastiskt blandas och bildar en spänningsladdad helhet.

Förlag: Forum
Utgivningsår: 2001

Röster om Den döda drottningen

”Med sin andra bok har Madeleine Hessérus etablerat sig som en av de mest intressanta nutida författarna … hon tar det utrymme som behövs för att berätta en god historia och tillfredsställer den mest kräsne läsare.” 
Ulf Nyrén, Biblioteket i fokus

”Madeleine Hessérus vet att veckla ut de stora berättelserna ur de små … I denna sin andra novellsamling är hon rakt upp och ner politisk utan att bli det minsta platt, hon drar iväg i skrönor om habsburgska ädlingar och rena fantasterier utan att bli mindre underbart jordnära … Hennes språk är lika sinnligt som tekniskt avancerat … Jag vill ha mer av denna författare!” 
Åsa Crona, Sveriges Radio Kulturnytt

”Här bekräftar hon det intryck debutboken gav: en ovanligt fullfjädrad berättare och samtidigt lite av en främmande fågel i det samtida svenska litteraturklimatet … Se bara på den konstförfarna hanteringen av symboliska ledmotiv …” 
Nils Schwarz, Expressen

”Madeleine Hessérus har ett poetiskt språk med skalpellskarpa formuleringar och det där förtrollande flödet som utmärker riktigt stora berättare … Tankarna går till den kanske största av svenska sagoberätterskor … Nu när Göran Tunström inte längre finns med oss, behöver svensk litteratur någon som kan föra traditionen efter Selma Lagerlöf vidare. Madeleine Hessérus kan bli denna någon.” 
Gustaf Berglund, Folket i bild/Kulturfront

”Jag är imponerad av Madeleine Hessérus förmåga att lägga en sådan grund och att sedan låta berättandet så tillsynes tyngdlöst lyfta från den … få skriver faktiskt så bra korta prosaberättelser som hon just nu. Så fyllda av mänsklig erfarenhet, så säkert snittade och serverade.” 
Immi Lundin, Sydsvenska Dagbladet

”… oemotståndlig. Den är själfull och sinnrikt skiktad. Den flödar av egen kraft utan ansträngning, är osvensk i sin detaljrikedom. Madeleine Hessérus skriver med beundransvärd ledighet och lödighet. Hon kommer att låta tala om sig.” 
Marianne Wenkler, Gefle Dagblad

”… visar än en gång att hon definitivt är en författarröst att räkna med. Här finns öppningar mot andra miljöer och tankevärldar, och en kulturell och filosofisk utblick som inte är alltför vanlig i den annars ganska snävt hemmacentrerade svenska prosan.” 
Eva Johansson, Falu Kuriren

”… en känsla av att berättelsen får veckla ut sig, att den bär … en mästerligt konkret, sval, lätt hotfull skildring av en dagsutflykt på skidor…” 
Madeleine Gustafsson, Dagens Nyheter

”Hennes läsare blir klokare och allvarligare utan att förstå hur det gick till … Den är chockerande begåvad. Den är fruktansvärt bra … De novellister som jag vill jämföra Madeleine Hessérus med är de verkligt stora och psykologiskt djupträngande. En Anton Tjechov, En August Strindberg, en Hjalmar Söderberg, en Cora Sandel, en Björg Vik, en Johan Bargum.” 
Lena Kjersén, Västerbotten-Kuriren